Laptop recycling: een tweede leven voor jouw gebruikte bedrijfslaptops

Jullie zijn op de zaak toe aan nieuwe laptops. Maar wat te doen met de oude, gebruikte laptops? In de container ermee? Qua databeveiliging niet heel verstandig en bovenal: zonde! Die gebruikte laptops kunnen vaak nog heel goed een ronde mee. Recyclen dus die laptops!

De voordelen van zakelijke laptop recycling

De technologische ontwikkelingen gaan harder dan ooit. Het gevolg: jouw bedrijfslaptops zijn sneller aan vervanging toe dan je denkt. Je zal het eerste bedrijf niet zijn dat die oude laptops ergens in een hoek zet, om ze tijdens een opruimsessie 7 jaar later weer terug te vinden. Niet zo gek, want waar laat je die gebruikte laptops? 

Oude laptops weggooien: niet doen!

Het is wereldwijd een groot probleem: e-waste (in goed Nederlands: elektronisch afval). Door jouw oude laptops zomaar in een container te gooien draag je hieraan bij. Niet doen dus! Wist je dat een laptop die jij als onbruikbaar hebt verklaard, door een ander vaak nog een aantal jaar gebruikt kan worden? 

Je gebruikte laptops recyclen: waarom zou je?

Om direct antwoord te geven op de vraag in de kop: waarom zou je het níet doen? Laptop recycling heeft – als je het ons vraagt – alleen maar voordelen. We zetten er 3 voor je op een rijtje:

 1. Je draagt bij aan een beter milieu
  Een laptop bevat veel schadelijke stoffen. Door jouw laptop op verantwoorde wijze te laten recyclen voorkom je milieuvervuiling en nog meer e-waste. Je maakt hergebruik mogelijk en draagt op die manier bij aan een circulaire economie.
 2. Je wint ruimte
  We hadden het al even over die stapel laptops die je misschien – bij gebrek aan een goede bestemming – in de hoek van het kantoor hebt opgestapeld. Niet alleen zonde van die laptops, ook zonde van de ruimte. Laptops laten recyclen is dus ook: bedrijfsruimte terugwinnen.
 3. Je houdt er vaak nog geld aan over
  Jouw oude laptops zijn vaak nog geld waard! Een bedrijf dat gespecialiseerd is in IT-recycling kan deze zogenaamde restwaarde voor je berekenen. Laat die oude laptops dus vooral opkopen. Het geld dat je ervoor krijgt kun je gebruiken voor de aanschaf van nieuwe laptops, uitgeven aan een bedrijfsuitje of doneren aan een goed doel.


Laptop recycling: zo werkt het

Het laten recyclen van jouw zakelijke laptops is geen hogere wiskunde (vinden wij). Zo werkt het:

 • Inventariseren
  Zet op papier om hoeveel laptops het gaat en welke specificaties ze hebben. Geen zin in? Dan vraag je jouw recyclepartner om de inventarisatie te doen.
 • Waardebepaling
  Het recyclebedrijf maakt een inschatting van de restwaarde.
 • Transport
  Ben je het eens met de aangegeven restwaarde? Dan geef je akkoord en komt het recyclebedrijf de oude laptops ophalen.
 • Datavernietiging
  Alle data wordt van jouw laptops verwijderd.
 • Hergebruik
  Jouw oude laptops worden gereviseerd zodat ze klaar zijn voor een nieuwe gebruiker. Wanneer een laptop té beschadigd of defect is wordt deze gestript, zodat de losse onderdelen kunnen worden hergebruikt.

 

Verantwoorde datavernietiging: zo belandt jouw data niet op straat 

Het op juiste wijze vernietigen van data is een belangrijke stap in het recycleproces. Je wilt tenslotte voorkomen dat jouw bedrijfsgegevens ineens op straat liggen. Kies daarom voor een recyclepartner die zijn zaken op het gebied van databeveiliging op orde heeft. Check met welke software voor datavernietiging ze werken en zorg dat je altijd een certificaat ontvangt om de dataverwijdering te bevestigen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het is voor veel bedrijven belangrijk om op maatschappelijk verantwoorde wijze te ondernemen. We gaan er maar even vanuit dat dit ook voor jouw organisatie geldt. Door jouw laptops te recyclen voorkom je vervuiling en draag je bij aan de circulaire economie. Het maakt ondernemen een stuk duurzamer. Bijkomend voordeel is dat het bijdraagt aan het imago van je bedrijf. Klanten en stakeholders waarderen bedrijven die maatschappelijke betrokkenheid tonen. De sympathie die het opwekt zorgt dan ook voor een positieve merkassociatie. Win-win dus!

Laptop recycling van Teqser

Meer weten over het recyclen van laptops en wat Teqser hierin kan betekenen? Laat het ons weten via info@teqser.com of vul het contactformulier in.