Veelgestelde vragen ITAD

Veelgestelde
vragen

Over ITAD, ofwel Information Technology Asset Disposition, zijn vaak veel vragen. ITAD-specialist Teqser heeft op deze pagina alle FAQ’s verzameld.

ITAD is de afkorting van Information Technology Asset Disposition. IT Asset Disposition is het proces van het veilig en efficiënt afvoeren van afgeschreven of overtollige IT-apparatuur van bedrijven. Dit houdt in het ophalen, recyclen, hergebruiken en/of veilig vernietigen van oude computers, servers, smartphones, tablets en andere IT-apparaten die niet meer gebruikt (gaan) worden. Het doel van ITAD is ervoor zorgen dat bedrijven en organisaties op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier omgaan met hun oude IT-apparatuur, waarbij ook de gegevensbeveiliging is gewaarborgd.

ITAD is belangrijk om de volgende redenen:

  • Gegevensbeveiliging: het veilig verwijderen of vernietigen van data op oude IT-apparatuur is cruciaal om te voorkomen dat vertrouwelijke informatie in verkeerde handen valt. Bedrijven en organisaties kunnen aansprakelijk worden gesteld als gevoelige gegevens worden blootgesteld door inadequaat ITAD-beheer.
  • Compliance: veel sectoren hebben te maken met strikte regelgeving en compliance-eisen als het gaat om gegevensbescherming en milieuvoorschriften. Goed ITAD-beleid helpt bedrijven om te voldoen aan deze wettelijke vereisten. Zo worden potentiële boetes en juridische kwesties voorkomen.
  • Duurzaamheid: door oude IT-apparatuur op een verantwoorde manier te recyclen en te hergebruiken, draagt een organisatie bij aan een circulaire economie en vermindert de hoeveelheid elektronisch afval die op een stortplaats terecht kan komen.
  • Kostenbesparing: effectief ITAD-beheer kan kostenbesparingen opleveren voor een organisatie. Door oude apparatuur te recyclen of te hergebruiken, kunnen bedrijven soms restwaarde terugontvangen uit hun IT-investeringen. Ook kunnen ze hierdoor kosten voor boetes voorkomen voor datalekken.
  • Reputatie en vertrouwen: goed ITAD-beheer van een bedrijf kan het vertrouwen van klanten, partners en stakeholders in een organisatie versterken. Het toont aan dat een bedrijf verantwoordelijkheid neemt voor zijn ecologische voetafdruk en dat gegevensbescherming serieus neemt.
  • Veiligheid van bedrijfsinformatie: naast persoonsgegevens (AVG) kan oude IT-apparatuur bedrijfskritieke informatie bevatten. Het correct beheren en afvoeren van deze IT-apparatuur vermindert het risico op bedrijfsspionage, diefstal en/of het lekken van bedrijfsinformatie.

Nee, ITAD is niet hetzelfde als recycling. Maar recycling is wel onderdeel van ITAD. Wat is het verschil?

  • ITAD is het gehele proces van het veilig en efficiënt afvoeren van afgeschreven en/of overtollige IT-apparatuur. Dit houdt in IT-hardware ophalen, datavernietiging, hergebruik, verkoop, recycling en veilige vernietiging van oude IT-apparaten. Het hoofddoel is wel altijd zorgen dat bedrijven op een verantwoorde manier omgaan met hun oude IT-apparatuur, gegevensbeveiliging waarborgen en voldoen aan de wettelijke en milieuvoorschriften.
  • Recycling is een specifiek onderdeel van ITAD, waarbij het terugwinnen van waardevolle materialen uit oude of afgedankte IT-apparatuur centraal staat. Denk aan metalen, plastics, edelmetalen en andere materialen die hergebruikt kunnen worden voor de productie van nieuwe producten. Recycling binnen ITAD is bedoeld om de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen die op een stortplaats terechtkomt en een circulaire economie te bevorderen.

ITAD is vandaag de dag (in ons digitale tijdperk) relevant voor vrijwel alle bedrijven, profit en non-profit, die regelmatig hun IT-apparatuur vervangen of upgraden, zoals computers, servers, laptops, smartphones en tablets.

De TEQBOX is een door Teqser ontwikkelde verzamelbox die we bij onze partners 30 dagen lang stallen, zodat ze alle tijd hebben om er hun oude IT-apparatuur veilig in te kunnen doen. Achter slot en grendel dus! De TEQBOX is dus letterlijk een extra slot op de deur voor alle data die op IT-apparatuur staat en die niet in verkeerde handen mag vallen. De TEQBOX gaat op slot en is uitsluitend met een door de klant bedachte code te openen. Na die 30 dagen halen we de TEQBOX bij de klant op. De voordelen van de TEQBOX zijn:

  • het hardware transport is met realtime tracking te volgen
  • data veiligheid is gewaarborgd
  • hij is 100% traceerbaar